Wat is dyslexie?

Dyslexie is het moeite hebben met aanleren en toepassen van informatie; bijvoorbeeld uit het lezen van een boek. Mensen met dyslexie interpreteren klanken anders. Voorbeeld: ze kunnen het woord dorp in een andere volgorde omzetten zoals drop of getallen anders opschrijven. Mensen met dyslexie horen dan bijvoorbeeld eerst het getal en schrijven deze als eerste op; vijf en zes’tig’ wordt dan 56. Volgens het CBS heeft 3% tot 5% van de bevolking van Nederland dyslexie.

Kun je aan iemand zien of hij of zij dyslexie heeft?

Onderzoekers hebben ontdekt dat er een verschil is, alleen niet met het blote oog. Je kan dit verschil zien met een microscoop. Het verschil zit hem in de ogen, de kegeltjes om precies te zijn.

Wat zijn de kegeltjes in de ogen?

Achterin het oog, aan de binnenzijde, ligt het netvlies. Het licht dat het oog is binnengekomen, wordt hier waargenomen door lichtgevoelige cellen. Er zijn twee soorten cellen: kegeltjes en staafjes. De kegeltjes nemen kleur en contrast waar, waardoor we details kunnen zien. De staafjes nemen licht en donker waar, waardoor we ook kunnen zien als er weinig licht is. Dyslexie-expert John Stein laat weten dat een dominant "onderdeel" in een oog ervoor zorgt dat de twee hersenhelften beter samenwerken en daarom voor een beter zicht zorgen.

Hoe zijn de kegeltjes van mensen met dyslexie?

Mensen met dyslexie zijn de kegeltjes in beide ogen even rond. Omdat er geen dominant oog aanwezig is en het brein niet geleid kan worden en verwarren mensen d en b.

Kun je dyslexie met een computerspel verbeteren?

Computerspellen hebben een positief effect op mensen met dyslexie. Het spelen van (action) games helpt. Eerder onderzoek wees al eens uit dat dyslexie met name wordt veroorzaakt door een haperend visueel aandachtssysteem. https://www.nu.nl/wetenschap/3356234/gamen-helpt-dyslexie.html

Nieuw Spel